Kuva: Eila Ekman-Björkman, Elämäni matkalla, öljyväri kankaalle ja  Maarit Björkman-Väliahdet, Alku, öljyväri kankaalle

Maarit Björkman-Väliahdet ja Eila Ekman-Björkman

Valosta syntynyt  

Taidenäyttely Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turussa 3. – 28.4.2024.

Valosta syntynyt -taidenäyttely tuo esiin värin ja tarinan merkityksen kuvataiteilija Maarit Björkman-Väliahdetin ja taidemaalari Eila Ekman-Björkmanin teoksissa.

Maarit Björkman-Väliahdet

Maaritin tauluissa yhdistyvät mennyt ja tuleva, historia ja tulevaisuus. Taulut kehystyvät usein historiallisilla elementeillä, arkkitehtuurisilla kaaripylväillä tai koristeellisilla pitsireunoilla. Mennyt luo ikään kuin taustan tai pohjan hänen näkemälleen tulevaisuudelle.

”Minulle tuo tulevaisuus näyttäytyy kauniina, uskoa ja toivoa antavana. En näe tulevaa synkkänä, pimeänä ja kuolevana, vaan elävänä ja rikkaana”, taiteilija kuvaa.

”Tauluissani kukat symboloivat tulevaa. Ne eivät ole valokuvia olemassa olevista kukista, vaan ne kukkivat tulevaisuudessa, menneen keskellä, historian voittaneena, mutta sen kanssa elävänä. Näen kukat elämän kierron kertojina, maasta syntyvinä ja maahan kuolevina, kauniina tarinoina, kuoleman kerta toisensa jälkeen voittaneina. Maa on kaiken elämän lähde, joten haluan nostaa kukat maasta, värikylläisinä ja aurinkoa ahmivina, voimakkaina elementteinä elämän jatkuvuudesta”, hän kertoo.

Taulut eivät siis kuvaa pelkästään tätä maailmaamme. Niissä voi nähdä myös muita maailmoja, todellisuuksia ja ulottuvuuksia. Kaikki se mitä on vain meillä ei ole pelkästään totta. Maaritin maailma on kaikki maailmat. Maalaukset kertovat osoittelematta sellaisesta maailmasta, jossa kasvaa jotain hyvää ja jossa on rakkautta. Kukat eivät ole poimittavia vaan ne saavat kasvaa seesteisesti, rohkeasti ja joskus jopa uhmakkaasti kaikkien iloksi. Ne ovat juurtuneet syvälle maahan kasvamaan ikuisessa maaperässä, tarjoamaan katsojalle uskoa tulevaan. Teokset ovat tehty öljyvärillä kankaalle.

Eila Ekman Björkman

”Kohtaan maalauksen aiheen kaikessa”, Eila toteaa. Ideat tulvivat vaatien itselleen muodon ja niin syntyy kiihkeä keskeytymätön elämäntyö. Teoksena ovat sielun näkyjen kuvallinen kerronta, koristeellinen ja samalla syvällinen värien maailma.

”Värit merkitsevät minulle elämän voimaa ja tunnetta. Tunnetta, että on elänyt täyden elämän. Niissä hetkissä, jossa väri ulottuu kankaan ulkopuolelle ja värjää maailmani”, hän kuvailee. Eila maalaa pääsääntöisesti öljyväreillä kankaalle.

Tervetuloa tutustumaan Valosta syntynyt -näyttelyyn ja antautumaan taianomaiseen vaikutukseen!

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku

Avoinna ti–ke ja pe 11–15, to 11–18.30, la–su 12–15

Pääsymaksu 5 €,