Pentti Kaskipuron taidegrafiikkaa

Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa.

Näyttely avoinna 1.- 30.10.2022

Pyhän Henrikin Ekumeenisen Taidekappelin suunnittelu- ja rakennuskustannukset katettiin lainarahalla. Yksi varainhankintakeino oli taidegrafiikan myynti. Sitä tarkoitusta varten valmistettiin grafiikkasalkku, joka sisälsi neljä värillistä grafiikanlehteä ja yhden mustavalkoisen, jonka tekijä oli taidegraafikko Pentti Kaskipuro.

Koska suuri osa Kaskipuron tuotannosta on tullut tutuksi monien aiempien näyttelyiden yhteydessä, Pro Kaskipuro yhdistys halusi tuoda Taidekappeliin salkkujen kätköihin piilotettuja teoksia. Pentti Kaskipuron mittavasta tuotannosta, 576 grafiikkateoksesta on salkkuihin säilytetty lähes 60 vedosta, joita vain harvat hänen taiteesta kiinnostuneet ovat päässeet vapaasti tarkastelemaan.

Muistonäyttelyyn avasimme kaksi ruotsalaisen taidekauppias Bo Alverydin vuonna 1978 tilaamaa grafiikkasalkkua, jotka luomassaan graafisessa teatterissa Pentti nimesi Stilleben I:ksi ja Stilleben II:ksi. Teosten aiheina pääasiassa erilaisista keittiön objekteista koottuja asetelmia, joista tekijä halusi käyttää mieluummin saksalaista stilleben nimitystä kuin italialaista natura mortaa, joka suomeksi merkitsee kuollutta luontoa. Kaskipuron teosten objektit eivät olleet kuolleita vaan hiljaisinakin elossa. Hän onkin todennut että ”hiljaisuus on tärkeää ja tavoittelen siihen liittyvää intensiteettiä”.

Vaikka salkkuja valmistettiinkin 80 kappaleen sarja niin kotimaassa niitä ehjinä sarjoina on vain rajoitetusti ollut esillä jos ollenkaan. Kumpikin salkku sisältää neljä grafiikanlehteä. Kaikki tekijän vedostamia. Näyttelysalkut lainassa Grafiikanpaja Himmelblaun kokoelmasta.

STILLEBEN I               

Makkara                        kuivaneula+akvatinta                       1976-78

Kaksi porkkanaa            kuivaneula+akvatinta                       1977

Yksi ja puoli perunaa     kuivaneula+akvatinta                       1977

Makaava pussi              kuivaneula+akvatinta                       1978

 

STILLEBEN II              

Museopaketti                kuivaneula+akvatinta                       1977

Suuri lanttu                   kuivaneula+akvatinta                       1977

Limppu                         kuivaneula+akvatinta                       1978

Kukkia ikkunalla            kuivaneula                                       1978

Pro Kaskipuro yhdistys

Taidegraafikko Pentti Kaskipurolle perustettiin oma nimikkoyhdistys 20.1.2021. Jos Pentti olisi elossa voisi hyvin kuvitella hänen lakoonisesti toteavan ettei katso ansainneensa moista huomionosoitusta. Varsin vaatimattoman luonteen kun oli tunnetusti eläissään omannut.

Pentti Kaskipuro oli modernismin ihanteita – aitoutta, yksinkertaisuutta ja askeettisuutta kunnioittava taiteilija. Tunnustettu tosiasia on, että hän oli myös suomalaisen taidemaailman ja taidegrafiikan merkittävimpiä toimijoita; taiteilija ja opettaja. Kaskipurolle oli koko hänen uransa ajan ollut ominaista kokonaisvaltainen suhde elämään ja työhön mikä kuvastaa hyvin hänen taiteilijaluonnettaan. Pentti Kaskipuro on yksi tunnetuimmista suomalaisista ja myös ulkomaisen mittapuun mukaan varmasti eräs arvostetuimmista taidegraafikoistamme. Kaskipuro kuoli 4.9.2010.

Pro Kaskipuro yhdistyksen tavoitteena on kunnioittaa taiteilijan mittavaa elämäntyötä. Hänen hiljaisuutta täynnä olevassa taiteessaan yhdistyy toisen maailmansodan jälkeisen taidegrafiikan pyrkimys tekniseen täydellisyyteen ja suomalaisesta muotoilusta kuuluisaksi tullut pelkistetyn yksinkertaisuuden tavoittelu. Omaa aihemaailmaansa hän esitti asetelmina perustamassaan graafisessa teatterissa. Kaskipuron teokset ovat myös hyvin nykyaikaisia ja kestäneet aikaa muuttumatta vanhahtaviksi. Samalla yhdistys pyrkii lisäämään kiinnostusta taidegrafiikkaan ja tuottamaan täydentävää tietoa lukuisille Kaskipuron taiteen ystäville.

Pro Kaskipuro yhdistyksen monipuolisessa toiminnassa yhdistyvät jäsenten mielenkiinto nimikkograafikon elämään ja mittavaan teostuotantoon joka on kestänyt aikaa ja säilyttänyt modernin ilmeensä. Yhdistys pyrkii tavoittamaan graafikko Pentti Kaskipuron vakiintuneiden ystävien lisäksi yhteyden uusiin taidegrafiikasta kiinnostuneisiin ikäluokkiin.

Haluatko mukaan Pro Kaskipuro yhdistyksen toimintaan? Kiinnostaako taidegrafiikka ja graafikko Pentti Kaskipuro? Lisätietoja yhdistyksestä löydät osoitteesta www.pro-kaskipuro.fi missä voit myös täyttää jäsenhakulomakkeen.

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku

Avoinna ti–ke ja pe 11–15, to 11–18.30, la–su 12–15

Toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, p. 0440 550 370, taide.kappeli@gmail.com

www.taidekappeli.fi
Facebook & Instagram & Twitter: Taidekappeli Art Chapel
 Facebook (linkki)    Instagram (linkki)    Twitter (linkki)