Villa Boathouse, Nanjing (kuva: Tuomas Uusheimo)

Arkkitehdit Matti Sanaksenaho (s. 1966) ja Pirjo Sanaksenaho (s.1966, os. Papunen) ovat työskennelleet yhteisessä toimistossaan vuodesta 1993. Matti Sanaksenahon suunnittelu-ura alkoi jo arkkitehtiopiskelijana 1989 yhdessä Monark -ryhmän kanssa voitetun Sevillan maailmannäyttelypaviljonkikilpailun myötä. Helvetinkoluksi nimetty Suomen paviljonki valittiin 1992 EXPO:n parhaaksi paviljongiksi.

Sanaksenahot valmistuivat arkkitehdeiksi 1993 Teknillisestä korkeakoulusta. Yhteisen toimiston ensimmäinen projekti oli opiskelija-asuntola Vaasaan.

Tähän näyttelyyn on valittu toimiston töistä toteutettuja kohteita:

Tyhjä tila, Saarijärvi 1993 (Matti Sanaksenahon diplomityö)

Talo Tammimäki, Espoo 2001

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli, Turku 2005

Talo Musu, Jyväskylä 2010

Ylioppilaiden terveystalon YTHS laajennus, Helsinki 2010

CIPEA villa, Nanjing, Kiina 2014

Talo Karkiainen, Espoo 2015

”Arkkitehtuurin lähtökohtia ovat eläytyminen ihmisen kokemukseen rakennuksessa, vuoropuhelu ympäristön kanssa, veistoksellinen muodonanto, yksiaineisuus ja patinoituvien luonnonmateriaalien käyttö. Arkkitehtuurilla on yhtymäkohtia minimalistiseen kuvanveistotaiteeseen”, Sanaksenahot luonnehtivat.

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli (kuva: Jussi Tiainen)

Matti Sanaksenaho on työskennellyt Oulun yliopiston nykyarkkitehtuurin professorina vuodesta 2011. Pirjo Sanaksenaho on ollut rakennussuunnittelun professori Aalto-yliopistossa vuodesta 2014 ja Arkkitehtuurin laitoksen johtaja vuodesta 2019. Toimisto sijaitsee Espoossa.

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku

Avoinna ti–ke ja pe 11–15, to 11–18.30, la–su 12–15

Toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, p. 0440 550 370, taide.kappeli@gmail.com

www.taidekappeli.fi