Petri Ala-Maunus: Backwoods, 2014. Kuvaaja: Summanen Petri.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoittaa Rovaniemen kaupungille yhteensä 84 vuosina 2021-22 hankittua teosta. Tämä vuosittainen lahja rovaniemeläisille on esillä lähes kokonaisuudessaan taidemuseon uudessa näyttelyssä ja näyttää mitä nykytaiteen kentällä tapahtuu juuri nyt.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus on 21.3.2022 päättänyt kartuttaa Rovaniemen kaupungille lahjoittamaansa taidekokoelmaa lahjoituksella, joka on arvoltaan yhteensä 429 712,98 euroa. Mukana on 84 teosta yhteensä 49 taiteilijalta. Hankinnoista on vastannut Wihurin rahaston kuvataidelautakunta, jonka asiantuntijajäseninä toimivat FT Patrik Nyberg ja kuvataiteilija Marja Kanervo.

Lahjoitus tulee yleisön nähtäville lähes kokonaisuudessaan 22.4. avautuvassa Variaatioita-näyttelyssä. Näyttelyyn kootussa kokonaisuudessa korostuu ihmisyys. Mitä me olemme, mitä meistä on kehittymässä ja millaisen maailman jätämme jälkeemme?

Variaatio tarkoittaa osajoukkoa, muunnelmaa tai vaihtelua. Näyttelyn osajoukko painottuu teoksiin, joissa merkittävää on ihmisen alkuunpanema muutos. Elämme aikakautta, johon ihminen ja teollistuminen on väistämättä jättänyt jälkensä. Ihminen saattaa itse olla jo poissa tai muuttanut muotoaan, mutta ainakin viitteellisesti hän on yhä läsnä.

Uudessa lahjoituksessa on mukana teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Albrecht Maija, Andersson Ville, Anttila Hanna Maria, Apajalahti Sampo, EGS, Gottberg Susanne, Hallapuro Mari, Hallila Marjo, Hanhijoki Marjatta, Honkanen Eeva, Huhtala Eetu, Huusko Konsta, Jämsä Martti, Kasitonni Anssi, Krook Sanna, Kuukka Raakel, Kärkkäinen Arja, Laine Lauri, Lampenius Heidi, Lampinen Markus, Lehtinen Tuula, Meriläinen Reija, Myllylä Salla ja Vainikka Laura, Mäki Teemu, Närhinen Maija, Orava Sara, Osipow Paul, Pakarinen Kimi, Parantainen Jyrki, Pitkänen-Walter Tarja, Poteri Iiri, Raekallio Raisa & del Val Misha, Riska Kristina, Ruiz Dubrov Leonor, Saarikoski Hanna, Saaristo Stiina, Siukonen Jyrki, Slotte Joel, Sunna Mari, Tella Paula, Toija Tommi, Tolvi Antti, Tuokko Kirsti, Weckman Jan Kenneth, Viialainen Timo, Yrjölä Eero ja Åberg Magdalena.