Helena Mikkola ja Minna Sartes ovat rakentaneet Turun Taidekappeliin näyttelyn, jonka teemoina ovat valo ja ilo. Näyttely koostuu Helena Mikkolan teoksista, joissa kantavana aiheena on luonto ja etenkin eläimet sekä Minna Sarteksen alttareita ja kynttilänjalkoja pohtivista maalauksista.

Korona-aika on tuonut näyttelyyn valmistautumiseen oman sävynsä. Mikkola ja Sartes käsittelevät sitä kumpikin omalla tavallaan. Kokonaisuus kuvaa maalariystävysten toinen toistaan täydentäviä persoonallisuuksia. 

Helena Mikkola tutkii taiteessaan arjen ilmiöitä usein yksityiskohtien kautta ja kuvamaailmassa esiintyy vahvasti luonto. Arkielämän tapahtumat muovautuvat töissä usein etenkin teosnimissä humoristisiksi, ja varsinainen tapahtuma on etäännytetty luontomaailman kuvastoksi. Mikkolan luonteessa ja taiteessa onkin ominaista ilo ja huumori, voisi jopa sanoa pirskahtelevuus. Hänelle on ominaista yrittää löytää iloa elämään vaikeinakin aikoina, ja hänelle on tärkeää saada jakaa huumorin kautta iloa muille ihmisille. Se ei ole asioiden vähättelyä tai pilkkaa, saatikka surun, vihantunteen tai vaikeuksien kieltämistä, vaan keino löytää valoa elämään ja saada voimaa ja uskoa paremmasta.

Sartes l'annunciazione 2020

Minna Sarteksen maalaukset luovat jatkumon hänen jo aiemmin työstämistään kirkko- ja alttariaiheista kynttilänjalkoihin. Alttarit ovat Italiasta, kirkkoaiheet Turun tuomiokirkosta. Mallina olleet kynttilänjalat hän on löytänyt ottamistaan valokuvista, kirjallisuudesta ja kotoaan. ”Kynttilänjaloissa on jotain ikuisesti kiehtovaa. Se on esine, joka on mahdollista muotoilla hyvin kauniiksi ja näyttäväksikin, ja jolla kuitenkin samaan aikaan on myös erittäin käytännöllinen tarkoitus valon tuojana. Kynttilänjalat ovat luonnollinen osa alttaria, ja kynttilänjaloilla jokainen voi luoda itselleen oman alttarin, oman pienen taikapiirinsä”, Sartes luonnehtii. Sarteksen nyt nähtävissä maalauksissa kynttilänjaloissa olevat kynttilät ovat puoliksi palaneita ja sammuneita. Hän kuitenkin uskoo, että tulevina aikoina kynttilät vielä syttyvät myös hänen maalauksissaan.

Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli on tammikuussa avoinna ti–ke ja pe klo 11–15, to klo 11–18.30 ja la–su klo 12–15. Osoitteessa www.taidekappeli.fi on Yhteystiedot-sivulla nähtävillä kalenteri, johon on merkitty mahdolliset yksityistilaisuudet.