ta6011

Miina Sillanpää kirjoituspöytänsä ääressä vuonna 1942. (KUVA: Työväen arkisto)

”Täytyy tahtoa, täytyy uskoa, täytyy uskaltaa”

– Miina Sillanpään 150-vuotisnäyttely Hämeenlinnan pääkirjastossa 7. – 30.11.2016

Tänä vuonna vietetään Miina Sillanpään juhlavuotta. Miina Sillanpää syntyi 150 vuotta sitten, suurten nälkävuosien aikaan. Köyhän torpan tyttö toimi elämänsä aikana piikana, tehdastyöläisenä, toimittajana, kansanedustajana, ministerinä ja talousneuvoksena.  Hänen elämäntyönsä punaisena lankana kulki vähäosaisten auttaminen monilla tavoin – sosiaaliturvaa rakentamalla, kansalaisoikeuksia ja tasa-arvoa edistämällä, sekä tukemalla sivistystä. Miina Sillanpään huikean elämäntarinan rinnalla kulkee suomalaisen hyvinvointivaltion muodostuminen ja sen arvot: kaikille kuuluvat kansalaisoikeudet, sosiaaliturva, oppivelvollisuus sekä tasa-arvo. Miina Sillanpään aika kattaa myös kaikki Suomen historian dramaattiset vaiheet: autonomian ajan päättyminen, kansalaissodan aika, oikeistoradikalismin nousu 1930-luvulla, talvisota ja jatkosota.

Miina Sillanpään juhlanäyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Sen on koonnut Forssan museo yhteistyössä Miina Sillanpää Seuran, Miina Sillanpää säätiön, Louna-kirjastojen, Helsingin kaupunginkirjaston, Tradekan, HOK-Elannon ja Kansan Sivistysrahaston kanssa.

Näyttely kiertää Kanta-Hämeen ja Helsingin kirjastoja. Hämeenlinnan jälkeen näyttely siirtyy Janakkalan kirjastoon.

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely Hämeenlinnan pääkirjaston (Lukiokatu 2) Kirjastotorilla 7. – 30.11.2016