riiko-sakkinen

Riiko Sakkinen, Rajat kiinni natolangalla, 2016.

Serlachius-museoiden näyttelyvuosi 2017 puhuttelee. Riiko Sakkisen Rajat kiinni pureutuu päivänpolttavaan pakolaisteemaan ja Jiri Gellerin FUCK THE WORLD! ikonisiin esineisiin. Niiden rinnalla nähdään kiinnostavia kokoelma- ja teemanäyttelyitä sekä pienimuotoisia yksityisnäyttelyitä. Serlachius-museoissa avautuu ensi vuonna peräti kymmenen uutta näyttelyä.

Pakolaiskriisi järisyttää koko Eurooppaa. Valtiot rakentavat aitoja rajoilleen, ja yhteiskunnat jakautuvat myös sisäisesti. Riiko Sakkisen Rajat kiinni käsittelee 4.2.2017 alkaen itseensä kääntyvää, linnoittautuvaa Eurooppaa. Sakkinen on matkustanut Euroopan ulkorajoilla tutkimassa uusia rajamuureja ja etsimässä pakolaisten reittejä Balkanilla. Näyttelyn kuratoi Pauli Sivonen.

Liettuassa syntynyt ja Pariisissa nykyisin asuva Esther Shalev-Gerz tutkii Tehdas on ulkopuolella -näyttelyssään perinteisten ammattien ja työn asemaa digitalisoituvassa maailmassa 1.4. alkaen. Yhdessä 17.6. avautuvan Ville Lenkkerin Pikkukaupungin sairaskertomuksen kanssa se muuttaa Gustaf-museon luonnetta nykyistä taidepainotteisemmaksi.

jiri-geller

Jiri Geller, Way To Go, 2015.

Pohjoismaista nykytaidetta kesän päänäyttelyssä

Serlachius-museo Göstan kesän 2017 päänäyttely Kesäpäiviä, Summer Days esittelee 20.5. alkaen pohjoismaisia taiteilijoita, jotka edustavat eri sukupolvia ja erilaisia lähestymistapoja taiteen tekemiseen. Taiteilijoita yhdistää kuitenkin värin ja valon ohella maisema sekä Pohjolan asukkaille niin tärkeä kesä. Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka.

10.6. avautuva Nautinto-näyttely yhdistää vanhoja arvoteoksia ja nykytaidetta. Jukka Korkeila, Elina Merenmies ja Anna Retulainen valitsivat taidesäätiön kokoelmista intuitiivisesti teoksia, jotka puhuttelivat heitä. Niiden pohjalta syntyi uusia maalauksia, joista välittyy rohkea uuden tekemisen ilo. Näyttely toteutetaan yhteistyössä HAMin kanssa. Mäntän näyttelyn kuratoi Laura Kuurne.

Syksyn 2017 kohokohta on Jiri Gellerin FUCK THE WORLD! Retrospektiivisessä näyttelyssä  nähdään 28.10. alkaen kuvanveistäjän uran klassikoiden lisäksi kaksi uutta teossarjaa. Geller on keskittynyt yksittäisiin objekteihin tai tilanteisiin, joiden pohjana on ikoniseksi muodostunut asia tai esine. Niitä hän varioi väreillä, kuvioilla ja tunnelmilla. Näyttelyn kuraattori on Maaretta Jaukkuri.

Näiden rinnalla omia pienimuotoisempia näyttelyitään Serlachius-museoihin toteuttavat Paula Salmela, Antti Oikarinen, Kimmo Schroderus ja Marja Pirilä.

Lue lisää näyttelyistä: www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/tulevat-nayttelyt/

Serlachius-bussilla kätevästi museoihin

Serlachius-museoihin on helppo saapua myös talviaikaan. Serlachius-bussi liikennöi Tampereen ja Mäntän välillä aina niinä päivinä, kun museot ovat avoinna. 1.9.–31.5. bussi kulkee tiistaista sunnuntaihin, kesäaikaan joka päivä. Bussi lähtee Tampereen linja-autoasemalta kello 10.50 ja rautatieasemalta 11.05. Mäntässä bussilla pääsee kätevästi museosta toiseen ja muihin matkailukohteisiin. Takaisin Tampereelle bussi lähtee 17.20.

Bussin tarkempi aikataulu ja lähtöpaikat: http://www.serlachius.fi/fi/info/serlachius-bussi/

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

Museoiden käyntiosoitteet:
Gösta: Joenniementie 47, Mänttä
Gustaf: R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

serlachius.fi
facebook.com/serlachius
twitter.com/serlachius