Amos Rexin Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 51 taiteilijaa tai työparia, joiden teokset luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon. Avoimeen hakuun tuli yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotusta 15–23-vuotiailta taiteilijoilta. Generation 2023 -näyttely on esillä 29.3.–20.8.2023.

“Käsillämme on nyt 51 taiteilijan muodostama kokonaisuus, joka tarjoaa pohdittavaa, keskustelun avauksia, oivalluksia, inspiraatiota ja vastapainoa pelon ilmapiirille. Se on syystäkin huolestunut, mutta samaan aikaan täynnä toivoa tulevasta. Generation 2023 -näyttely avaa ikkunan elettyyn elämään ja nykymaailman tilaan nuorten näkökulmasta – ikkunan historiaan, nykyhetkeen ja tulevaan.” Valitsijaraadin puheenjohtaja Ima Iduozee kuvaa.

Generation 2023 -taiteilijat ovat:

Alfred Aalto, Bayonle Adelakun, Mimmi Ahonen, Robin Berende & Antti Järvelä, Amos Blomqvist, Saikou Ceesay, Katariina Fortuna, Maija Fox, Suvi Haapaniemi, Claudia Hirvonen, Siiri Hänninen & Jon Pettersson, Aatos Ketvel, Yoonsik Kim, Aarne Kivelä, Aino Kontinen, Samir Kuronen, Heini Laaksonen, Oona Laitinen, Juho Lehiö, Kuutti Lemmetyinen, Janna Lindfors, Auri Lukkarinen & Iris Kareoja, Axel Lyytikkä, Anniina Marjakangas, Kristian Miettinen, Nsambu & Pieski, Emma Oittinen, Veeti Otsamo, Iiris Puustinen, Ilmari Pylvänäinen, Salaado Qasim, Dara Riikonen, Eetu Ronkainen, Johanna Saikkonen, Viivi Saikkonen, Mariia Sennikova, Sofia Sirén, Saga Suni, Karo Tapiovaara, Aino Tillonen, Leevi Toija, Anette Toiviainen, Ida Tomminen, Vertti Turunen, Alina Uura, Juulia Vanhatalo, Karun Verma, Olivia Viitakangas, Ada Vuorinen & Venla Vuorinen, Yu Yue, Rong-Ci Zhang.

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, taidegrafiikka, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä mediataidetta. Esille nousee ajankohtaisia teemoja ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Lisäksi yhteiskunnallinen valveutuneisuus ja vastuu, sekä ympäristöystävällisyys ja kestävyys näkyvät monien taiteilijoiden pohdinnoissa, sekä teosten tekotavoissa ja materiaaleissa.

Taiteilijat näyttelyyn valitsi koreografi ja ohjaaja Ima Iduozeen johtama raati. Raatiin kuuluivat edellisen Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio, kuraattori Anastasia Isakova, näyttelyassistentti Krista Mamia ja yleisötyön kuraattori Laura Porola.

Juryn lausunnossa todetaan, että avoimen haun taso oli korkea ja valitsijaraati joutui jättämään valinnan ulkopuolelle monia tasokkaita teoksia.

“Mukana oli valtava määrä silmiä avaavia, inspiroivia, kantaaottavia ja ajatuksia herättäviä tekijöitä, sekä ennakkoluulottomasti eri ilmaisuvälineitä ja taidemuotoja hyödyntäviä teosehdotuksia.” Iduozee täydentää.