Kuva: Contact sheet of Agnès Varda in her photographic laboratory, rue Daguerre, 1952 © Agnès Varda Estate – Agnès Varda photographic archives deposited at the Institut pour la photographie

Agnès Varda – ensimmäinen elämäni
13.5.–28.8.2022
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki 

Suomen valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla avautuu 12.5. näyttely maailmankuulun ranskalaisen elokuvaohjaaja Agnès Vardan (1928–2019) varhaisista valokuvista. Näyttelyn keskeiset valokuvat ovat peräisin Vardan ensimmäisestä valokuvanäyttelystä, jonka hän piti Pariisissa Rue Daguerren kotipihalla kesäkuussa 1954.

Agnès Varda ja hänen tyttärensä Rosalie Varda löysivät uudelleen unohduksissa olleet esikoisnäyttelyn valokuvat vuonna 2014. Kaapelitehtaan näyttelykokonaisuus koostuu vuoden 1954 näyttelyn vintage-valokuvista sekä pinnakkaisista, jotka valaisevat pienimuotoisen näyttelyn taustoja.

Kuvaajan itsensä vedostamat, retusoimat ja kovalevylle kuumaliimaamat valokuvat ovat Vardan arkistossa ainoat laatuaan. Kuvat on otettu vuosina 1949–1954. Näyttely oli tarkoitettu lähinnä ystäville ja naapureille, joiden joukossa olivat muun muassa taiteilijat Alexander Calder, Hans Hartung, Andrée Vilar, Valentine Schlegel ja valokuvaaja Brassaï.

26-vuotiaan valokuvaajan esikoisnäyttely oli alkusysäys taiteilijan uralle, ja se loi perustaa Vardan tunnetummalle työlle elokuvaohjaajana ja kuvataiteilijana. Valokuvissa näkyy jo nuoren taiteilijan huumori, herkkyys ja tarkkanäköisyys. Ne vievät matkalle Vardan maailmaan toden ja unenomaisuuden välimaastoon. Vardan kolmesta taiteilijaelämästä hänen työnsä valokuvaajana on vähiten tunnettu.

Agnès Varda on ranskalaisen elokuvan uuden aallon keskeisiä ohjaajia, joka tunnetaan muun muassa elokuvistaan Cléo viidestä seitsemään (1962), Onni on olla nainen (1977), Kuin taivaan lintu (1985) ja Kasvot, kylät (2017), jossa hän esiintyy yhdessä valokuvaaja JR:n kanssa.

Ensimmäistä elokuvaansa Varda alkoi kuvata valokuvien inspiroimana vuonna 1954, vähin varoin, mutta läheistensä kannustamana. Kuvauspaikkana oli hänen nuoruutensa kaupunki, Etelä­-Ranskan Sètessä, jossa otettuja kuvia oli myös vuoden 1954 valokuvanäyttelyssä.

Ennen kuin Vardasta tuli elokuvaohjaaja hän toimi ammattivalokuvaajana kuvaten muun muassa tavarataloissa joulupukin sylissä istuvia lapsia ja nuorten näyttelijöiden muotokuvia. Työn ulkopuolella hän kuvasi ystäviään ja läheisiään.  Näyttelyssä muotokuvien pinnakkaiset todistavat tarkasta henkilöohjauksesta kuvaustilanteissa ja tuovat esiin Vardan valo- ja kompositiokokeiluja.

Vuonna 1951 Varda muutti Pariisin Rue Daguerre -kadulle vanhoihin liiketiloihin, jonne hän perusti valokuvastudion ja rakensi pimiön. Pariisin 14. kaupunginosasta tuli hänen kotinaapurustonsa, jonka asukkaita ja viehättävän rosoista katukuvaa Varda kuvasi mielellään.

Lavastettu, surrealistinen valokuva Ulysse – valokuva kuolleesta vuohesta, alastomasta miehestä ja pojasta rannalla – oli Vardalle ilmeisen tärkeä, sillä hän palasi myöhemmin kuvaan ja sen henkilöiden tarinaan saman nimisessä poeettisessa elokuvassa (Ulysse, 1982). Elokuva on esillä museon näyttelyssä samoin kuin toinen valokuvaan liittyvä lyhytelokuva, Agnès Varda et Brassaï (1954).

Näyttelyn on kuratoinut Carole Sandrin yhteistyössä Rosalie Vardan ja Sherine El Sayed Taihin kanssa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Rosalie Vardan, galleria Nathalie Obadian ja Institut pour la photographien kanssa. Näyttelyn valokuvat ovat alkuperäisiä hopeagelatiinivedoksia, ja ne kuuluvat Agnès Vardan perikunnalle, ellei kuvan yhteydessä toisin mainita. Agnès Vardan valokuva-arkistoa säilytetään Institut pour la photographie`n kokoelmassa.

Rosalie Varda luennoi näyttelystä museolla 12.5. klo 16:30–17:30. Luennolle on vapaa pääsy.

Agnès Vardan elokuvia esitetään Cinema Orionissa ja Kino Reginassa näyttelyn aikana.

Cinema Orionin esitykset (Eerikinkatu 15, Helsinki):

Gleaners & I (Les glaneurs et la glaneuse) 13.5. klo 17 & 5.6. klo 17

Gleaners & I: Two years after (Deux and après) 24.5. klo 18:30

Onnen hetket 21.6. klo 17 & 25.7. klo 17

Jane B by Agnés V 15.7. (Suomen ensi-ilta) klo 17

Cléo viidestä seitsemään 11.8. klo 17:15 & 23.8. klo 17

https://cinemaorion.fi/

 

Kino Reginan esitykset (Helsingin keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki):

Kuin taivaan lintu (Sans toit ni loi, 1985) tiistaina 2.8. klo 16.30 & perjantaina 5.8. klo 16.45

Elokuva kuuluu Kinon Reginan ja Sodankylän elokuvajuhlien yhteistyössä toteuttamaan sarjaan. Agnès Varda vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla festivaalin päävieraana vuonna 1991.

Näytöksen liput tulevat myyntiin kesäohjelmiston julkaisun myötä 17.5. Kino Reginan sivuilla.
https://kinoregina.fi/