YLE16_Espoopv-1084

Kuva: Ari Karttunen/EMMA

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kävijämäärät olivat kasvussa vuonna 2017 jo neljättä vuotta peräkkäin. Nykytaiteen tähtiä ja modernismin klassikoita sisällään pitänyt näyttelyohjelmisto houkutteliNäyttelykeskus WeeGeellä sijaitsevaan taidemuseoon 131 518 kävijää. Vuosi 2017 huipentui kun EMMA ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö avasivat yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisiin työskentelykokoelmiin pohjautuvan pysyvän katseluvaraston.

Runsaan näyttelyohjelmiston, valovoimaisten tapahtumien ja muotoilulle omistetun laajennuksen lisäksi EMMAn kävijämääriin vaikutti positiivisesti museon saavutettavuutta parantava Länsimetro sekä suosittu MuseokorttiVuonna 2017 EMMAssa nähtiin käsitetaiteen pioneerin Joseph Beuysin (1921-1986), tanskalais-islantilaisen nykytaiteilijan Olafur Eliassonin (s.1967), Espoossa pitkään asuneen Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) ja brittiläisen Sarah Morrisin (s. 1967) näyttelyt.

Lisäksi WeeGeen Studio Suurosessa esiteltiin EMMAn tuottama pohjoismaisen nykymuodin näyttely ja EMMAn Areena-tilassa nähtiin Heli Rekulan (s.1963) taidetta. EMMAssa pysyvästi esillä olevassa Saastamoisen säätiön Kosketus-kokoelmanäyttelyssä avautui 4K-tekniikalla varustettu mediataiteen tila, jossa esitettiin mm. yleisön kuratoimia mediateoksia.

EMMAn vuoden 2018 näyttelyohjelmisto avaa näkökulmia todellisuuden olemukseen sekä pinnanalaisiin, alitajuisiin prosesseihin. Helmikuussa avautuva laaja katsaus Meret Oppenheimin surrealismiin täydentyy tanskalaisen John Kørnerin kokonaisvaltaisella installaatiolla. Oppenheimin näyttelyn tuotannollisena yhteistyökumppanina toimii ARTOMA Art and Cultural Management, Hampuri. Huhtikuussa avautuva No Ordinary Moments –ryhmänäyttely on koottu EMMAn omasta kokoelmasta. Näyttelyssä katsojia kutsutaan pohtimaan todellisuuden eri kerrostumia ja avaamaan oma mielikuvituksensa. Syksyllä EMMAssa nähdään kuvataiteilija Outi Pieskin Suomen Taideakatemian palkintonäyttely.