Home » Tiedekeskus Heureka » Sähkön päivää juhlitaan Heurekassa 23.1.2020

Sähkön päivää juhlitaan Heurekassa 23.1.2020

ezgif.com-webp-to-jpg (1)

Heureka sähköistyy torstaina 23.1. kello 10-20, jolloin vietetään pohjoismaista Sähkön päivää. Tapahtuma järjestetään yhdessä Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n kanssa. Heurekan edustalle tulee näyttävä valotaideteos, joka on esillä 23.–26.1.2020. Heurekan näyttelylipulla pääsee myös osallistumaan sähköön liittyviin työpajoihin torstaista sunnuntaihin.

Sähkön päivänä tarjolla on muun muassa tiede-esityksiä, VR-kokemuksia sekä suuri autorata, johon tarvittava energia tuotetaan polkupyörällä. Työpajoissa voi rakentaa optisen lennättimen, tanssittaa robottikäsivarsia tai kokeilla erilaisilla komponenteilla, saako lampun syttymään. Sähkölä-näyttelyssä esiintyy Pepper-robotti. Dinosaurusten yllä välähtelevät salamat, Aivot narikasta! -näyttelyssä sähköiset hermoimpulssit kiitävät aivosolujen välillä ja planetaariossa esitetään uutta Elävä aurinko -elokuvaa.

STEK on kutsunut Heurekaan tapahtumapäivän ajaksi myös ala- ja yläkoululaisia, jotka pääsevät näyttelyiden ja planetaarioelokuvien lisäksi perehtymään sähköön.

Heurekan edustalle tuleva Virtaa! -valoteos juhlistaa Sähkön päivää 24-metrisellä energiaa kipunoivalla tornilla. Teoksen yli 200 valaisinta kuljettavat säkenöivää voimaa taivaasta tantereeseen ukkosenjohdattimena, joka tuo hetkeksi näkyviin ja kuuluviin sen valtavan energiamassan, joka aaltoilee kaikkialla ympärillämme. Teoksen äänimaisema muistuttaa vanhanaikaisten modeemien ääntä. Virtaa! -teoksen mittakaava hipoo kirjaimellisesti taivaita: 30 metriin nouseva nostokurki jäi vain hieman alle korkeudesta, joka vaatii erillistä ilmoitusta lentoliikennettä varten.

Sähkön päivä Heurekassa torstaina 23.1. kello 10-20, jolloin näyttelyliput kaikille 15 e/hlö. Alle 6-vuotiaat maksutta.
Virtaa!-valotaideteos nähtävillä 23.-26.1.2020.

Päivien ohjelma https://www.heureka.fi/event/sahkonpaiva/