Home » Helinä Rautavaaran museo » Helinä Rautaavaaran museo avaa ovensa Entressen kauppakeskuksessa

Helinä Rautaavaaran museo avaa ovensa Entressen kauppakeskuksessa

67722348_10157767916525139_3303329247946342400_o

Helinä Rautavaaran museo avaa ovensa Kauppakeskus Entressessä, Espoon Keskuksessa, Espoo-päivänä 31.8. kello 11. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun museo avaa ovensa kauppakeskuksen tiloissa Suomessa. ”Meille on tosi iso juttu, että avaamme ovemme keskellä kauppakeskusta ja vielä Suomen yhdessä monikultturisimmista paikoista. Uusi sijainti on herättänyt kiinnostusta sekä museoissa että kauppakeskusmaailmassa ”, museonjohtaja Ilona Niinikangas kertoo.

Helinä Rautavaaran museo esittelee maailman kulttuureja ja käsittelee monin tavoin ajankohtaisia, globaaleja teemoja, kuten pakolaisuutta ja ilmastonmuutosta. ”Me jatkamme maailmanmatkaaja Helinä Rautavaaran perintöä tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä ja lisäämällä kulttuurien välistä ymmärrystä. Onkin hienoa avata museo Espoon keskuksessa, joka on yksi pääkaupunkiseudun ja koko Suomen monikulttuurisimmista alueista. Suomessa asuvat maahanmuuttajayhteisöt ovat olleet jo tähänkin saakka vahvasti mukana museomme toiminnassa, ja uskon, että yhteistyömme vahvistuu entisestään. Mehän olemme eräänlainen globaalin Suomen paikallismuseo”, Ilona Niinikangas sanoo.

Uusissa tiloissa avautuvan museon ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn teemana on ilmastonmuutos. Näyttely kertoo Perun sademetsissä elävästä mashco-piro -alkuperäiskansasta, heidän elämäntavastaan, luontosuhteestaan ja siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa alkuperäiskansojen elämään. Mascho-pirot elävät vapaaehtoisesti erityksessä muusta maailmasta. Näyttely toteutetaan yhdessä Turun yliopiston Alkuperäiskansat maailmojen laidalla -tutkimushankkeen kanssa.

Museon pysyvä näyttely kertoo maailman kulttuureista ja maailmanmatkaaja Helinä Rautavaaran elämästä ja matkoista. Rautavaara (1928 – 1998) oli persoonallinen tutkimusmatkailija, toimittaja ja keräilijä, joka kiersi väsymättä maailmaa, joka jätti jälkeensä Suomen suurimman länsiafrikkalaisten esineiden kokoelman, kymmeniä tuhansia valokuvia, satoja tunteja äänitteitä ja kymmeniä tunteja kaitafilmiä.

Helinä Rautavaaran museo on Suomen ainoa etnografinen museo, ja myös ainoa naisen elämäntyölle pohjautuva museo Suomessa. Se on toiminut vuodesta 1998.

”Museoiden rooli yhteiskunnassa on muuttunut hurjasti. Meidän vahvuutemme on aktiivinen yleisö- ja yhteisötyö, jossa myös paikalliset maahanmuuttajayhteisöt ovat aktiivisesti mukana. Ajankohtaisiin globaaleihin teemoihin tartumme syksyn aikana muun muassa järjestämällä vaatteidenkorjauspajoja ja osallistumalla Älä osta mitään -päivään.  Ohjelmassa on myös esimerkiksi afrikkalainen kalaha-peli-ilta ja Eero Savelan, Aakusti Oksasen ja Niko Tiaisen Paradox Boxin ilmastoaiheinen monitaide-elämys, jossa afrikkalaiset lyömäsoittimet ja elektroniset efektit kohtaavat”, Ilona Niinikangas kertoo.

Katso syksyn tapahtumat osoitteessa www.helinamuseo.fi