Home » Verla » Verlan tehdasmuseoalueella avautuu UPM Biofore -kesänäyttely

Verlan tehdasmuseoalueella avautuu UPM Biofore -kesänäyttely

18491473_1542319339136177_6856446951053185457_o

(UPM, Helsinki, 16.5.2019 klo 9.30 EET) – UNESCON maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseoalueella avautuu tänään UPM Biofore -kesänäyttely. UPM:n omistaman ja ylläpitämän Verlan tehdasmuseon kollamakasiinissa esitellään kesän ajan yhtiön innovaatioita, jotka muovaavat suuntaa fossiilisesta biotalouteen.

Näyttelyn yksi vetonaula on Biofore-auto, jossa perinteisiä öljypohjaisia materiaaleja on korvattu uusiutuvilla biomateriaaleilla. Auto kertoo metsäteollisuuden uudistumisesta ja biopohjaisten innovaatioiden valjastamisesta käytännön tarkoituksiin. Autoa oli suunnittelemassa ja rakentamassa Metropolian auto- ja kuljetustekniikan sekä teollisen muotoilun opiskelijoita. Se on kiertänyt jo seitsemässä maassa, viimeksi syksyllä Kiinassa.

Näyttelyvieraat voivat käydä tutustumassa myös Biofore-teetaloon. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävillä olevan teetalon on suunnitellut kuusi Shanghaissa toimivan Tongji University College of Design and Innovation -yliopiston opiskelijaa. Biofore-teetalo on taidonnäyte puupohjaisten materiaalien innovatiivisesta käytöstä ja kunnianosoitus kiinalaiselle teekulttuurille.

Yksi näyttelyn erikoisuuksista on UPM Formi -tuoli. Virtaviivainen ja näyttävä puutuoli on esimerkki robotiikkaan ja biomateriaaleihin perustuvasta 3D-tulostamisesta. Tulosteiden materiaalina toimii uudenlainen biokomposiitti, UPM Formi 3D, joka on kehitelty erityisesti 3D-tulostamiseen. Biokomposiitista valmistettu tuoli on myös hyvin kevyt ja sataprosenttisesti kierrätettävä.

UPM Timberin kotimaisesta sahatavarasta on rakennettu Verlan rantapuistoon ainutlaatuinen Aitta. Se on vaikuttavan näköinen kahdeksan metriä korkea puumonoliitti, jota voi ihastella ulkoapäin jo pitkän etäisyyden päästä. Mutta Aitan sisällä voi myös vierailla, sillä Aitta toimii 420 000 männynsiemenen väliaikaisena varastona. Tästä määrästä siemeniä kasvaa noin 320 jalkapallokentän kokoinen metsä.

“Tänä kesänä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä Verlan tehdasmuseossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat. Siinä missä Verlan 1800-luvun tehdasympäristö kuvastaa puunjalostusteollisuuden varhaista vaihetta ja suurta merkitystä Suomen historiassa, näyttely osoittaa suuntaa kohti tulevaisuutta, jossa uusiutuvilla materiaaleilla on merkittävämpi rooli kuin koskaan”, Verlan museojohtaja Ville Majuri sanoo.

“UPM rakentaa kestävää tulevaisuutta tarjoamalla uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja globaalien megatrendien luomiin haasteisiin. Biometsäteollisuuden edelläkävijänä haluamme tuoda innovatiiviset biomateriaalit nyt myös Verlan idylliseen ympäristöön. Näyttelyssä haluamme erityisesti korostaa, miten materiaalit ja tuoteratkaisut, kuten biolääketieteen tuotteet tai autossa käytettävät materiaalit, tuovat kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin”, UPM:n brändi- ja viestintäjohtajaElisa Nilsson toteaa.

Verla-päivää vietetään lauantaina 8.6. Luvassa on silloin mm. koskinäytös, veneretkiä sekä paperintekoa. Verla on myös 12.7. alkavien Kouvolan Asuntomessujen virallinen oheiskohde.