Home » ETELÄ-KARJALAN MUSEO » SUOMEN LIPUN TARINAA ESITTELEVÄ NÄYTTELY AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA

SUOMEN LIPUN TARINAA ESITTELEVÄ NÄYTTELY AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA

2-fazerin-rasia

Fazerin Paavo Nurmi -pastillirasia. Yksityiskokoelma. Kuva: Lappeenrannan museot.

Esillä ainutlaatuinen kokoelma historiallisia lippuja

Suomen lippu täyttää 100 vuotta 28.5.2018. Etelä-Karjalan museossa avautuu 27.4.2018 juhlanäyttely, joka esittelee Suomen lipun historiaa alkaen Ruotsin Itämaan ajoista Venäjän Suuriruhtinaskunnan ajan kautta itsenäistymiseen ja tähän päivään.

Lippu ei ole vain tangossa hulmuava kangas vaan sen avulla vaikutetaan, luodaan mielikuvia ja ilmaistaan mielipiteitä. Olympialaiset, käyntikortti, mielenosoitus, kotka, leijona, risti, miekka, sauva, sota, esite, Paavo Nurmi ja jääkiekkojoukkue, kaikkia näitä yhdistää lippu. Kaikki nämä myös esiintyvät Leijonasta siniristiin -näyttelyssä. Näyttelyn tarina kertoo Suomen historiasta idän ja lännen vedenjakajalla vuosisatojen ajan. Suomeakin edustaneet valtakunnan liput ovat vaihtuneet, kunnes sata vuotta sitten maa itsenäistyi. Itsenäisen Suomen tunnuksena maassa liehuu siniristilippu, joka kantaa sekä idän, että lännen perintöä. Lippuhistoriamme on värikäs ja yllättävä.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuinen kokoelma historiallisia lippuja suomalaisista museokokoelmista, joita ei tässä laajuudessa ole aiemmin esitelty. Näytteillä on lippuja, esineistöä ja kuvia Suomen kansallismuseon, Turun museokeskuksen, Urheilumuseon, Suomen jääkiekkomuseon, Työväenmuseo Werstaan, Sotamuseon, Mannerheim-museon, Jyväskylän yliopiston museon, Keski-Suomen museon, Pohjois-Pohjanmaan museon, Tullimuseon, Kansallisarkiston, Valtioneuvoston kanslian ja Etelä-Karjalan museon omista kokoelmista. Lisäksi esillä on esineistöä näyttelyn kuraattorin kokoelmasta, eri arkistoista, kirjastoista sekä muista yksityisistä kokoelmista.

Leijonasta siniristiin -näyttelyn kuraattorina toimii tietokirjailija, VTT, Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen.

Toukokuussa ilmestyy myös näyttelyn kuraattorin kirjoittama kirja, Leijonasta siniristiin – Suomen liput ja historia (Into Kustannus), joka toimii samalla näyttelyn oheislukemistona.