Home » Ateneumin taidemuseo » Ateneumissa talvella 2018: Kohtaamisia kaupungissa ja Not Vital

Ateneumissa talvella 2018: Kohtaamisia kaupungissa ja Not Vital

27abe162-ea82-4e1d-bae0-824457dad92e-w_960

Henry Ericsson: Fazerin baari (1931). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.

Ateneumin taidemuseon talven 2018–2019 päänäyttely on Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta. Runsaassa kokonaisuudessa tarkastellaan 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista – ihmisten elämää ja arkea. Näyttely esittelee monipuolisesti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmasta. Samaan aikaan avataan sveitsiläisen taiteilija Not Vitalin (s. 1948) ihmisaiheisista maalauksista koostuva installaatio.

19.10.2018–20.1.2019
Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta

Monitasoinen näyttely syventyy suomalaisen yhteiskunnan ja arjen mielenkiintoisiin muutoksiin 1910-luvulta 1980-luvulle. Teosten aiheina ovat muun muassa muoti, kahvilat ja ravintolat, yöelämä, elokuvat ja esittävät taiteet – sekä ihan tavallinen elämä ja arki kaupungissa. Mukana on tunnistettavia kaupunkinäkymiä pääosin Helsingistä, mutta myös Turusta ja Tampereelta.

Esillä on yli 300 teosta Ateneumin kokoelmista yli80taiteilijalta. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Marcus Collin, Antti Favén, Marjatta Hanhijoki, Reino Harsti, Tove Jansson, Juho Karjalainen, Viktor Kuusela, Helmi Kuusi, Marjo Lahtinen, Olli Lyytikäinen, Aune Mikkonen, Helena Pylkkänen, Tuulikki Pietilä, Silja Rantanen, Helene Schjerfbeck, Elga Sesemann, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff ja Esko Tirronen.

”Näyttely on loistava osoitus siitä, kuinka kokoelmamme avaa erilaisia näkymiä paitsi taiteen historiaan, myös yhteiskuntaan ja sen ilmiöihin. Näyttelyyn valittu teosjoukko kertoo uudenlaisen tarinan Suomen taiteen 1900-luvusta”, museonjohtaja Susanna Pettersson sanoo.

”Kaupungistuminen mahdollisti uudenlaisten elämäntapojen muodostumisen. Myös naiset pystyivät toimimaan itsenäisesti ammateissa ja luomaan uraa taiteilijoina. Tavallisten ihmisen vapaa-ajan määrä ja harrastukset lisääntyivät. Elämä kaupungissa oli vapaampaa: rooleilla pystyi leikittelemään eivätkä ne perustuneet niin vahvasti sukupuoleen ja asemaan kuin maaseudulla”, kertoo näyttelyhankkeesta vastaava amanuenssi Anu Utriainen.

Näyttelyn kuraattoreita ovat museonjohtaja Susanna Pettersson, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja amanuenssi Anu Utriainen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Iines Karkulahti ja Meri Wiikinkoski.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy runsas julkaisu, jonka kirjoittajia ovat Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, kirjailija, FT Agneta Rahikainen, museonjohtaja Susanna Pettersson, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä amanuenssi Anu Utriainen. Julkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

19.10.2018–20.1.2019
Not Vital

Sveitsiläissyntyinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan uransa 1960-luvulla aloittaneena monipuolisena taiteilijana, joka ilmaisee ajatuksensa vahvasti niin veistoksina, laajoina installaatioina kuin kollaaseinakin. Ateneumissa esitetään sarja Vitalin viime aikaisia maalauksia. Maalauksissaan Vital pureutuu ihmisyyden syvimpiin kerrostumiin pyyhkimällä pinnalta pois kaiken ylimääräisen. Teokset esittävät taiteilijan äitiä, assistentteja, taiteilijaystäviä sekä kirjallisuudesta tuttuja voimakkaita hahmoja. Vitalin ankarat ja arvoitukselliset omakuvat täydentävät kokonaisuutta. Esillepanossa noudatetaan samaa ajatusta kuin taiteilijan omassa maalausateljeessa, joka sijaitsee korkealla Sveitsin vuoristossa.

Aukioloajat
Ti, pe klo 10–18 | Ke, to klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut
Normaali pääsymaksu 15 € | Alennettu pääsymaksu 13 € | Alle 18-vuotiaat maksutta | S-Etukortilla 14 €