Home » Rauman taidemuseo » Heikki Willamon Myyttinen matka avautuu Rauman taidemuseossa

Heikki Willamon Myyttinen matka avautuu Rauman taidemuseossa

image003

Rauman taidemuseossa avautuu tunnetun suomalaisen valokuvataiteilijan Heikki Willamon kutsunäyttelyn Myyttinen matka. Heikki Willamo (s. 1952) on työskennellyt luonnonvalokuvaajana vuodesta 1982. Hänet tunnetaan laajalti myös kirjailijana ja toimittajana, jonka filosofiset mietteet ovat jo pitkään kuljettaneet kaupunkisuomalaisia pohjoisen luonnon äärelle miettimään sen ainutkertaisuutta ja haavoittuvuuttakin.

Valokuvataiteilija Heikki Willamo

Näyttelyä varten Heikki Willamo on usean vuoden ajan kuvannut eläimiä ja maisemia Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Vanhan metsäluonnon elämä ja tunnelma sekä myytit muinaisten kuvien takana ovat kiehtoneet Heikki Willamoa jo useita vuosikymmeniä.

Kuvillaan Heikki Willamo vertauskuvallisesti siirtyy esihistorian kirjoittamattomaan menneisyyteen, aikaan, jolta pohjoisessakin on säilynyt varhaista kalliotaidetta kertomassa muinaisesta metsästyskulttuurista ja ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin sekä maailmankaikkeuteen. Oliko ihmisellä tuolloin toisenlainen käsitys luonnosta kuin nykyään? Kuinka hän kohtasi villin luonnon? Miten hän hallitsi pelkojaan, miten voimiaan? Mikä on eläimen ja ihmisen välinen ikiaikainen suhde ja yhteys? Onko ihmisen perimmäinen, elämyksellisen luontosuhde pysynyt alkukantaisena vai muuttunut?

Willamon ominaisuus tuoda esiin pelkistynyt kauneus nostaa hänen luontokuvauksensa taiteen piiriin ja kiinnittää hänet taiteen historian tulkintoihin, esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Willamo liittääkin itsensä eläinkuvien tekijöiden vuosituhantiseen ketjuun etsiytymällä kuvan tuottamisen alkulähteille niihin sisäisiin näkyihin, jotka kumpuavat myyteistä ja tarinoista, ilmestyksistä, unikuvista ja uskomuksista, joissa eläimillä on toisenlaisia merkityksiä. Inspiraation lähteinä ovat toimineet Lounais-Euroopan luolataide sekä Pohjois-Norjan ja Suomen esihistoriallinen kalliotaide myyttisine eläimineen, kuten peura, hirvi ja karhu. Konkreettiset kuvausmatkat ovat ulottuneet Karjalohjalta Norjan Varankiin Jäämeren äärelle.

Heikki Willamo luonnonkuvaajien ketjussa

Suomalainen luontokuvaus alkoi saada suosiota 1980-luvulla värikuvauksen ja laitteiden kehittyessä. Karjalohjalla asuva Heikki Willamo aloitti tuolloin luontokuvaajana ja kasvoi siitä ohessa myös luontokirjailijaksi. 1900-luvun viime vuosikymmeninä vallalla olleesta värikuvauksesta Willamo siirtyi digitaalisuuden myötä mustavalkoiseen ilmaisuun palaten siten sekä omille juurilleen että valokuvauksen klassiseen tyyliin, jota Suomessa tunnetuimmin tänä päivänä edustavat Antero Takala ja Pentti Sammallahti. Willamo kulkee luonnossa kuvaten pohjoisen hämärän valon ja ankarat vuodenajat. Hänen valokuvansa ilmaisevat syviä omakohtaisia elämyksiä luonnon ajattomuudesta, jopa pyhyydestä.

Perttu Saksan elokuva Eläimen kuva

Näyttelyssä on on esillä myös Perttu Saksan elokuva Eläimen Kuvan (Mouka Filmi 2017, 29min, 16:9, HD). Elokuvan kautta Saksa laajentaa aikaisemminkin käsittelemäänsä eläinteemaa suomalaisen ihmisen ympäristösuhteeseen, hänen suhteeseen metsäänsä ja siihen, miten pohjoinen identiteetti rakentuu maiseman kautta.

Poeettinen dokumenttielokuva rakentuu Verneri Pohjolan ja Mika Kallion improvisaatiomusiikin ympärille. Elokuvassa seurataan Heikki Willamon matkaa pohjoiseen luontoon. Silti eläimet ja maisemat elokuvassa ovat vailla ihmisen niille rakentamaa tarinaa tai ajallisuutta. Eläinkuvien tapaan myös Willamon roolina on elää elokuvassa omaa osaansa maisemassa eläinten rinnalla. Elokuvassa kuva on alisteinen äänelle ja musiikki rakentaa kieltä ihmisen ja eläimen välille. Musiikin rinnalla kulkee Heikki Willamon tekstien pohjalta dramatisoituja ajatuksia suhteesta eläimeen ja sen kuvaan.

LUENNOT

Luentoihin taidemuseon pääsymaksulla

Eläimen ja ihmisen myyttinen suhde varhaisissa metsästäjäkulttuureissa
Rauman taidemuseo, lauantaina 24.3. klo 14.

Luonnonvalokuvaaja ja valokuvataiteilija Heikki Willamon sekä taiteen tohtori Mikko Ijäksen keskusteleva näyttelyesittely Willamon näyttelyyn. Jääkauden aikana eläneen metsästäjän kokemukset luonnosta ja eläimistä heijastuvat muinaiseen kalliotaiteeseen. Ultrapitkien matkojen juoksija ja Harvardin yliopiston tutkija Ijäs on tutkinut ikivanhaa metsästystekniikkaa, jossa saalis pyydystetään juoksemalla. Ijäksen mukaan juoksun tuottamat transsikokemukset saattaisivat olla yksi merkittävä avain kalliotaiteen arvoitukselliseen eläinkuvastoon.

Metsäluonnon kohtaamisen mysteeri
Rauman taidemuseo, lauantaina 7.4. klo 14.

Taivaannaula ry:n hiisihankkeessa toimiva Åbo Akademin väitöskirjatutkija John Björkman kertoo kansanomaisista pyhistä paikoista ja kanssakäynnistä metsän kanssa lounaissuomalaisessa kansanuskossa. Heikki Willamon kuvaesitys aiheesta eläimen kohtaaminen ja metsäluonto kohtaamisen paikkana.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja näyttelystä:

www.raumantaidemuseo.fi