Home » Serlachius-museot » Kuvanveistäjä Antero Toikan Equinox julkistettiin Serlachius-museoissa

Kuvanveistäjä Antero Toikan Equinox julkistettiin Serlachius-museoissa

equinox-11

Mäntästä lähtöisin olevan kuvanveistäjä Antero Toikan Equinox-veistos on saanut pysyvän sijoituspaikan Serlachius-museo Göstan puistossa. Veistos sijoittuu Melasjärven rantaan asettuen osaksi puiston, järven, sillan ja arkkitehtuurin muodostamaa kokonaisuutta.

Equinox valmistui Antero Toikan Visio 2015 -näyttelyyn, joka oli vuosi sitten kesällä esillä Göstan puistossa ja paviljongissa. Päätös Equinoxin hankkimisesta Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle tehtiin näyttelyn päättyessä. Nyt veistos on maalattu uudestaan, ja se on sijoitettu ylämaan spektroliitista valmistetulle jalustalle.

Antero Toikan mukaan nimi Equinox viittaa kevät- ja syyspäiväntasaukseen. Tuolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät niin eteläisellä kuin pohjoisellakin pallonpuoliskolla. Vuodenkiertoa kuvaavan veistoksen rakenne kertaa maapallon tärkeimpiä mittasuhteita: päivätasaajan, kääntöpiirien sekä eteläisen ja pohjoisen napapiirin suhdetta toisiinsa.

equinox1

Useita vaihtoehtoja sijoituspaikaksi

Taidesäätiö halusi sijoittaa veistoksen julkiselle paikalle Mänttä-Vilppulaan. Antero Toikka itse teki seitsemän ehdotusta sijoituspaikasta. Lopulta sopivin paikka löytyi taidemuseo Göstan puistosta kivilaiturilta, jossa on aikoinaan sijainnut kartanon pumppuasema. Samassa paikassa oli vuosi sitten kesällä Antero Toikan Triangeli-veistos.

–  Taidesäätiön edustajat ehdottivat nykyistä paikkaa, joka onkin tinkimätön kompromissi kaikista tekemistäni ehdotuksista. On hienoa, että teos sijoittuu osaksi ympäristöä, jossa yhdistyvät maisema, arkkitehtuuri ja vanha kulttuuriperintö, taiteilija kiittää.

Maisemataiteen parissa koko uransa työskennellyt Toikka haluaa veistostensa sijoittuvan niin esteettisesti kuin maantieteellisestikin osaksi ympäristöään. Koordinaateilla ja numeroilla on oma symboliikkansa: Equinoxin tarkka sijaintipaikka on: N 62°1´43” / E 24°34´42”. Melasjärven pinta on korkeimmillaan 100,90 metriä merenpinnan yläpuolella. – Melko korkeatasoinen paikka, taiteilija toteaa.

Museoiden käyntiosoitteet:
Gösta: Joenniementie 47, Mänttä