Home » Gallen-Kallelan Museo » Gallen-Kallelan Museo: Caj Bremerin valokuvat kurkistavat suljetun Karjalan arkeen

Neuvostokarjala16_nettikoko.141617

Kuva: Caj Bremer: Vieljärvi, Aunuksen Karjala, 1981.

Valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer ja toimittaja Sakari Määttänen saivat poikkeusluvalla tehdä viisi matkaa Neuvosto-Karjalan suljetuille alueille 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Kuvitetut matkakertomukset julkaistiin Helsingin Sanomissa, jolloin suomalaisella yleisöllä oli ensi kertaa mahdollisuus nähdä tunnelmia rajan takaisesta todellisuudesta.

Bremerin valokuvat kertovat elämänmakuista tarinaa pienten kylien arjesta ja elämänmenosta. Paikat ovat osin samoja, missä Elias Lönnrot sekä 1800-luvun lopun karelianistit, kuten Axel Gallén ja I. K. Inha, kulkivat. Välillä filmille on tallentunut idyllisiä karjalaismaisemia, välillä Neuvostoliitto esittelee eri puoliaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu kirja, jossa Caj Bremer kertoo matkan absurdeista sattumuksista ja tunnelmallisista hetkistä.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat valokuvataiteilijat Martti Jämsä ja Hans von Schantz.

Näyttelyaineisto käsittää noin 65 uudelleen vedostettua valokuvaa, suurin osa ennenäkemättömiä.

Takaisin Karjalaan – Caj Bremer Neuvosto-Karjalan runokylissä 10.9.2016 – 15.1.2017

GALLEN-KALLELAN MUSEO

Gallen-Kallelan tie 27, 02600 Espoo